Hovedseksjon

Arbeidslivstrening

Blomsterknopp

Velkommen til tilrettelagt avdeling, Arbeidslivstrening med studiespesialisering på Stovner videregående skole.

Arbeidslivstrening på Stovner videregående skole har kapasitet til 20 elever. Det er et tilbud for elever med store generelle og/eller sammensatte lærevansker.  

Våre lokaler ligger i hjertet av Groruddalen, på Stovner, i store, fine og lyse lokaler. Vi er omringet av fine skogsområder, Fossum gård og et nytt uteanlegg med mange muligheter. Arbeidslivstrening fokuserer på praktisk opplæring. Våre elever holder til i en egen nyoppusset fløy tilknyttet D blokken.  

 Arbeidslivstreningsprogrammet har som mål å forberede elevene på overgangen til voksenlivet på best mulig måte. All opplæring skjer gjennom individuelt tilpassede opplæringsplaner. Undervisningen foregår i små grupper (3-5) og en til en undervisning, avhengig av elevenes individuelle behov.  

På Stovner videregående jobber vi med elevenes individuelle utvikling gjennom god kommunikasjon og trening på sosiale ferdigheter. Vi har som mål å veilede elevene til å delta aktivt i samfunnet via arbeidslivstrening og deltakelse i trygge omgivelser både internt på skolen og via eksterne samarbeidspartnere. Vi ønsker å gi våre elever mulighet til å ta en aktiv deltakelse i egen hverdag og medbestemmelse i eget liv.  

Stovner videregående har som mål å jobbe for et inkluderende skolefellskap for våre elever med mye læring, mestring og gode opplevelser. Dette bidrar til å skape en trygg og god hverdag 

Alle elevene arbeider etter individuelle opplæringsplaner.  Skoledagen er fra 08.30 til 13.50 alle dager. 

Elevene kan få undervisning i følgende fag

 

NORSK: Leseforståelse, utvikle leseglede ved å øke ordforråd og begrepsapparat, samt utvikle muntlige og skriftlige ferdigheter.   

SAMFUNNSFAG: Være orientert om dagsaktuelle nyheter, lover og regler i samfunnet, samt identitet.   

MATEMATIKK: Praktiske oppgaver om hverdags-matematikk som pengeverdi, klokka og kollektivtransport   

ENGELSK: Jobbe systematisk med temaer som kan knyttes til elevens dagligliv, fritid og interesser.    

NATURFAG: Kroppen vår, mat og helse, hygiene, kildesortering, natur og miljøvern.      

GYM/SVØMMING: Friluftsaktiviteter, svømming, lære basisferdighetene innenfor ulike idretter, samt øve på inkludering, fair play og samarbeid.  

MAT OG HELSE Elevene lærer å utføre god kjøkkenhygiene, lage enkle og sunne matretter samt kildesortering og god utnyttelse av naturens matressurser.   

ADL – AKTIVITET I DAGLIGLIVETS GJØREMÅL Elever med individuell opplæringsplan kan trenge ADL-trening for å nå fastsatte mål. ADL-trening gjøres for å videreutvikle personlige, sosiale og praktiske ferdigheter.  Vi jobber for eksempel med musikk og formingsaktiviteter.   

ARBEIDSTRENING I dette faget gjør elevene forskjellige typer praktisk arbeid. F eks: innsamling av retur- papir, matlaging, bo-trening på hybel, pleie av skolebilen, makulering, laminering o.a. Elevene får erfaring i hvor viktig det er å kunne følge en instruks. Flere elever er også utplassert hele dager i ekstern jobb.  

Rom og utstyr

•Alle klasserommene på avdelingen er utstyrt med interaktiv Smart Board.  

• Avdelingen har et avlastningsrom ved mindre gruppesammensetning i undervisningen.   

• Vi har et «stillerom» tilgjengelig for elevenev ed behov  

• Skolekjøkken til bruk som undervisningsrom.   

• Eget handicaptoalett i tilknytning til klasserommene   

Skolens gymsal, er godt utstyrt til aktiviteter i kroppsøving.   

• Skolen har en 9-seter-bil til disposisjon   

• Vi har tilgang til Manglerud terapibasseng som vi benytter til svømmingen  

• Vi har et stort grøntområde rundt skolen med fine fasiliteter som Fossum gård og en egen lavvo tilknyttet skolen.  

• Vi har en kantine med variert utvalg av kald mat og drikke og en varmrett pr. dag.   

• Bibliotek finnes rett ved avdelingen med utlån av bøker til elever og ansatte og aktiviteter i friminuttene  

• Der det er ønskelig, kan skolen etter hvert være behjelpelig med å trene på å reise med buss/trikk som en del av undervisningen, som et ledd i selvstendighetstrening. Dette kan føre fram til at eleven tar kollektivtransport fram og tilbake til skolen.  

• Elever som har eget honnørkort eller ledsagerbevis bør ha en kopi av dette på skolen som kan benyttes ved turer, på museer m.m.   

Foresatte må selv søke bydel om skoletransport dersom det er et behov.  

Lavendel