Info til skoleelever fra NAV

Foto:Nav

Er det ikke noe å gjøre på jobben? Du må uansett ikke si opp jobben nå. Har du vakter skal du fortsatt møte på jobb hvis ikke arbeidsgiver har gitt beskjed om noe annet. Hvis arbeidsgiver ber deg om å ikke komme på jobb, kan jobben kanskje gjøres hjemmefra? Det må du avtale med sjefen, slik at du er sikker på å få lønn for jobben du gjør. Hvis det ikke er jobb til deg i denne perioden skal du permitteres.

Er du permittert? Arbeidsgiver må varsle deg to dager før permitteringen starter. Arbeidsgiver må også betale deg lønn for de to første arbeidsdagene etter permittering, og selvfølgelig for alt du har jobbet fram til du ble permittert.

Har du blitt sagt opp? Oppsigelsen skal være skriftlig, og du skal jobbe ut oppsigelsestiden hvis du ikke er permittert. Du har krav på lønn for alle vaktene du har jobbet. Skoleelever har dessverre ikke rett på dagpenger fra NAV.

Støtte fra Lånekassa? Søknadsfristen for vårsemesteret er utsatt til 15. april, slik at det fortsatt er mulig å søke støtte fra Lånekassa. Regjeringen har sagt at de skal finne løsninger for studenter som mister inntekt fra deltidsjobb, men det er ikke klart ennå hvordan dette blir.

Er du syk? Da kan du ha rett på sykepenger. Be om sykemelding fra legen, og søk sykepenger fra NAV, eller fra Lånekassa hvis du har studielån.

Vil du jobbe? Mange matbutikker og lagerbedrifter trenger ekstra folk nå, til blant annet varepåfylling og renhold. Ta kontakt med din nærmeste matbutikk eller sjekk butikkenes hjemmesider for hvordan du kan søke. Men husk at du i denne perioden først og fremst er skoleelev, og at du må kunne følge skoledagen og undervisningsopplegget som alltid.

Har du regninger du ikke klarer å betale? Spør foreldrene dine først om de kan hjelpe deg! Det er ikke flaut å få hjelp av dem nå. Hvis de ikke kan hjelpe må du kontakte kreditor (den du skylder penger). Kontaktinformasjon til kreditor finner du på regninga. Ring dem og si at du ikke kan betale. Be om å få utsatt fristen, eller å få delt opp beløpet i flere små betalinger. Regningen må selvfølgelig betales til slutt, og det kan hende du må betale renter når du utsetter betalingen.

Reduser utgiftene dine så mye som mulig. Vær bevisst på hva og hvor du handler, og ikke ta opp forbrukslån.

Trenger du mer info? Har du spørsmål om jobb, økonomi eller andre ting som gjør situasjonen din ekstra vanskelig nå, kan du kontakte NAV-veiledere for veiledning. Mob 41394597/ 41380642 eller på chat i Teams.